2. el araba almak Türkiye'de oldukça riskli ve zor bir süreç oluşturmaktadır. Zamanın sınırlı olmasıyla bakılamayan arabalar, başka illerde ya da il dışında olduğu için bakılması zor ve yorucu bir süreci doğurmaktadır.
Bakılmadan alınan arabaları satın almak doğru olmadığı gibi yaşanan maddi kayıplara, araba alırken yaşanan risklere, zaman kaybına neden olmaktadır.
Yılda bir milyon 2.el aracın el değiştirdiğini düşünürsek, bu zamanda konuşulan, dikkat edilen 10 tane riskli sorun ve çözümü incelemelisiniz.
1. RİSK: Arabaların önceki hasar kayıtlarının tespiti nasıl olur?
ÇÖZÜM: 2003 yılından sonra trafik kazalarında tespit tutanağı tutulan arabalar, yetkili serviste Kasko ve Trafik tarafından takip edilen, işlem gören arabaların önceki hasarları, trafik sigorta gözetim merkezi tarafından kontrol edilmektedir. Fakat, Polis ve Jandarma tarafından işlenmiş olan kaza kayıtları sorgulama sistemine dahil edilmektedir. Örnek olarak; Yaralanmalı veya ağır hasarlı bir kaza sonucu polis ya da jandarma tarafından tutulan tutanaklarda Sigorta gözetim merkezi kaza anında tutulan kayıtlara ulaşılmamaktadır. DİKKAT: Bu durumda hasar kaydı görünmediği için Ağır Hasar veya hasar kaydı işlenmez.O yüzden Araç test merkezine götürerek hasarın ne kadar olduğunu ve oto ekspertiz fiyatı'nı öğrenmenizde yarar var.
2. RİSK : Ağır hasar kayıtlı arabaların tespiti nasıl olur?
ÇÖZÜM: Ağır hasarı sorgulanan araçların oldukça önemli zamana ihtiyacı vardır. İlk aşamada daha önce çalıştığınız Sigorta ve Kasko şirketi ile irtibata geçilerek Plaka/Şase ve mutlaka motor numarası ile sorgulamada bulunabilirsiniz. İkinci kontrol aşamasında, ruhsat üzerinde bulunan arabanın trafiğe çıkış tarihi, plaka değişikliği, sigorta ve kaskosuna ara verilip verilmediği, iptallerine kadar detaylı bir şekilde incelenmesidir. DİKKAT: Hasarlı araçların sadece plakası satılabiliyor. Bu nedenle piyasadaki kazalı arabalar ile değiştirilme ihtimali olabilir. Aracın öncelikle noter kayıtları, servis kayıtları ile ruhsat bilgilerini alıp motor üzerinde yazan bilgilerle karşılaştırma yapılmalıdır.
3.RİSK: Arabanın Orijinal KM Kontrolleri nasıl anlaşılır ?
ÇÖZÜM: Arabanın geçmiş km bilgilerini muayene girişlerinden, servis kayıtlarından resmi olarak incelemeler yapılabilir.Yaşanan en büyük sıkıntılar 3 yaşını doldurmamış arabaların muayeneye hiç girmemiş olmalarıdır. Araçların özel serviste bakımı yapılmışsa detaylı olarak inceleme yapılmalıdır. Bu km düşürülmesi veya sıfırlanması anlamına gelmemektedir. 10 bin km, 3 bin km gibi ufak değişiklik yapılmasına bile imkan sunuluyor.
4.RİSK: Araba sahibi ile görüşmeler nasıl olabilir?
ÇÖZÜM: İnternet üzerinden veya başka şekilde bulduğunuz araçları oto ekspertiz yaptırmadan önce ön izlemeyi kendiniz yapınız. Araba uzakta ise gitmeden önce telefon ile ön görüşme yapınız. Sorulması gereken önemli meseleler; Arabanın ne zaman alınıp ne için satıldığı gibi sorularının yanında aracı servise veya ekspertize işleme aldırdığınızı belirtmeniz durumda vermiş olduğu ilk tepkilerle, bir sonraki adıma geçmek veya tamamen vazgeçmek gerekebilir.
5. RİSK: Arabanın Ekspertiz öncesi ilk önce kontrol edilmesi gerekenler?
ÇÖZÜM: Arabaya ekspertiz öncesi basit kontroller yaparak karar verebilirsiniz. Aracın iç deformasyon sonucu aracın nasıl kullanıldığını görebilirsiniz. Arabanın kullanılırken titremesi,çok ses yapması, frenleme mesafesi, kliması ve dijital gözlemleri gibi bilgi gerektirmeyen konuları inceleyebilirsiniz. DİKKAT: Arabanın hasarlı olup olmadığını bağlantı yerlerindeki vidaların aşınması, işlem görmesi ya da kapıların fitil macunlarının tazeliği, arabanın kaportası, kapı çizgilerinin doğru olması gibi hususlarda ilk dikkat edilmesi gereken yerlerdir.
6. RİSK: Bulduğunuz Arabayı kendi imkanlarınızla nasıl öğrenirsiniz?
ÇÖZÜM: Öncelikle satın almak istediğiniz arabaları mutlaka e-devlet sitesinden araç sorgulamasını yapınız. Plaka öğrenmeyle aracınızın son satın alma bilgilerini görebilirsiniz. Arabanın haciz bilgilerini ve hakettiğiniz detaylarına ulaşabilirsiniz.
7. RİSK: Arabanın kazalı olma ihtimali nasıl tespit edilir?
ÇÖZÜM: Yetkili servislerin Oto ekspertiz raporu vermekten çekinmesi ile oto ekspertiz firmalarından destek alınan dönemdeyiz. Oto ekspertiz firmalarının yetkili servislerden eksileri olduğu kadar artıları da vardır. Bunlar ekspertiz cihazları, işleme odaklı teknikerler,ekipmanlar oto ekspertiz servise yatırım yapmalarıdır.
8.RİSK: Zamanı olmayan veya il dışında olanlar için riskler?
ÇÖZÜM: Başka şehirlerde olup, istanbul, ankara, izmir gibi büyük illlerden araba almak zorunludur. Araba sahibi doğru bilgiler vermeyebilir. Arabanın kazası var mı yada kaza olmamasına rağmen yıpranmış mı? bakımı için parçaları bulunması vb. hepsinin cevabını bilmeden hareket etmemelisiniz.
9. RİSK: Haktan mahrum olan araçların satılma riski?
ÇÖZÜM: Hak mahrumiyeti olan arabaların borcu bitmeden önce satışa sunulmasında doğacak risklerden uzak durmalısınız. Bundan dolayı yaşanan en büyük sıkıntı, araç sahibi krediyi kapatmak için satış yapıyor olması ve ödeme talep etmesidir. Bu şekide hiçbir söz hakkınız kalmıyor. Öncelikle kredi için aracınızın uygun olup olmadığını sorgulamaları için Ruhsat bilgilerinizi araba sahibine ulaştırmanız istenmektedir. Aracın krediye uygun olup olmadığı tespit edilir.
10. RİSK: Noter satışında oluşan riskler?
ÇÖZÜM: Noter’deki işlemler için yapılması gereken önemli hususlar vardır. Alıcı ve satıcı içinde durum şu şekilde olmalıdır; Alıcı parayı noter işlemlerini tamamladıktan sonra parayı elden vermek isteyebilir. Lakin, alıcı paranın sahte olduğunu düşünebilir veya üzerinde fazla para taşımak istemeyebilir bu durumda paranın kontrolü için bankadan onay almanız gerekebilir veya internet bankacılığını kullanmanız gerekebilir.